Kis ÉLIP – a feldolgozóipari üzemek fejlesztéséért!

 Kategória: Finanszírozás

Kisebb beruházásokban gondolkodik, amellyel fejlesztheti feldolgozóipari üzemét? Megoldás lehet a kis ÉLIP pályázat, amely 2024 második negyedévében érkezik!

Ismerősek lehetnek ezek a kifejezések – kis ÉLIP, nagy ÉLIP pályázat. Mind a kettő felhívás az élelmiszeripari feldolgozóüzemek számára lett kialakítva, a különbség csupán a megvalósítható projektek nagyságában rejlik. A várhatóan megjelenő nagy ÉLIP pályázatról ebben a cikkünkben írtunk már bővebben, most pedig ennek kistestvérét szeretnénk bemutatni!

Frissítés: 2024. április 5-én társadalmi egyeztetés alá került a felhívás, cikkünket ezen az információk alapján frissítettük.

Kis ÉLIP – mi a cél?

A cél hasonló, mint „nagytestvérének” – tehát a mezőgazdasági termékek értéknövelését, valamint piacrajutását szeretné elősegíteni különböző tevékenységek révén. Ez takarhat akár valamilyen technológia fejlesztést, amivel a létrehozott termék versenyképesebbé válik, vagy valamilyen energiahatékonysági fejlesztés, amellyel az üzemet fejleszthetjük.

A pályázat két célterületet határoz meg:

  1. célterület: Mezőgazdasági termékek értéknövelése, a piacra jutást elősegítő technológiai fejlesztést célzó beruházások támogatása
  2. célterület: Mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez kapcsolódó zöld beruházások támogatása

Támogatható tevékenységek

Az első célterület esetében az élelmiszer-feldolgozó üzemek, borászati üzemek, a takarmány előállító üzemek, valamint mézkiszerelést, gyapjúfeldolgozást, kenderfeldolgozást, trágyafeldolgozást folytató üzemek fejlesztései támogatottak. Lehetőség nyílik többek között eszközök, gépek beszerzésére, áruszállítást segítő jármű beszerzésére, épületek kialakítására, bővítésére, felújításokra, valamint a minőség és biztonság szavatolásához szükséges rendszerek kialakítására.

A második célterület esetében egyrészt energiafelhasználás csökkentésére irányuló beruházásokat lehet elszámolni, mint például hőtechnikai adottságok javítása, világításkorszerűsítés, valamint megújuló energiaforrást hasznosító technológiát alkalmazó rendszereket is telepíthetünk.

Látható, hogy a kis ÉLIP és nagy ÉLIP támogatható tevékenységei igencsak hasonlítanak egymásra. Miben rejlik a különbség?

A támogatás

A kis ÉLIP keretei között maximum 200 millió forint támogatás igényelhető (szemben testvérével, ahol ez az összeg a minimum érték).

Az alaptámogatás 50% lehet, azonban ez további elemekkel maximum 65%-ig felvihető.

Várhatóan a támogatási kérelmet benyújtása 2024. június 25-től veszi kezdetét.

Összegzésként elmondható, hogy a kis ÉLIP egy kiváló lehetőség kisebb volumenű beruházásokhoz, amelyekkel fejlesztheti vállalkozását. Emellett a zöld beruházások segítségével hozzájárulhat a fenntartható gazdálkodáshoz és a környezetvédelemhez is.

Amennyiben felkeltette érdeklődését a lehetőség, igényeljen ingyenes konzultációs lehetőséget kollégáinktól!

Goodwill Consulting Kft. – Információból fejlesztés, a fejlesztésből siker

Javasolt további hírek
kepzesi-palyazat-iii-utemmunkavedelmi-tamogatas