Kertészeti fejlesztések – Ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés

 Kategória: Finanszírozás

Hamarosan benyújthatóvá válik egy másik kertészeti fejlesztéseket támogató felhívás, melynek célja az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés korszerűsítése.

A kertészeti fejlesztések kiemelt célja a változó éghajlati viszonyokhoz való alkalmazkodás és a magas termőképességgel rendelkező, megbízható ültetvények létrehozása. A támogatás elsődleges szándéka az, hogy olyan termesztési rendszereket segítsen létrehozni, amelyek rugalmasan reagálnak az időjárás változásaira, így biztosítva a stabil terméshozamot és a termésbiztonságot. Emellett fontos cél az innovatív termesztéstechnológiák elterjesztése, amelyek lehetővé teszik a piaci igények gyors és hatékony kielégítését. Ez magában foglalja a korszerű fajtaválasztást, az öntözési rendszerek fejlesztését, valamint az ökológiai gazdálkodás elterjesztését.

Kik pályázhatnak?

A pályázók köre kiterjed mezőgazdasági termelőkre, akiknek a támogatási kérelem benyújtását megelőző, vagy ha erre vonatkozóan nincsenek adatok, az azt megelőző teljes lezárt üzleti évben legalább 10 000 euró értékű STÉ üzemmérettel rendelkeznek. Családi mezőgazdasági társaságok (CSMT) esetében, ha még nem rendelkeznek teljes lezárt üzleti évvel, legalább 50% részvételi aránnyal rendelkező tagoknak kell igazolniuk a megfelelő üzemméretet. Emellett a pályázóknak a támogatási kérelem benyújtását megelőző, vagy az azt megelőző teljes lezárt üzleti évben az árbevételük legalább 40%-ának mezőgazdasági tevékenységből kell származnia.

Milyen kertészeti fejlesztések támogathatóak?

A támogatható tevékenységek körében az első célterület az ültetvénytelepítéssel és korszerűsítéssel kapcsolatos beruházásokat öleli fel, ideértve az új gyümölcs-, gyógynövény-, borszőlő- és komlóültetvények telepítését, valamint a meglévő ültetvények modernizálását. Emellett a kedvezőtlen időjárási hatások (mint például a tavaszi fagy, esőkár vagy jégkár) elkerülését vagy csökkentését célzó kármegelőző beruházások ösztönzése is része a támogathatóságnak, valamint a szükséges gépek és eszközök beszerzése.

A második célterület az öntözési infrastruktúra kialakításával és fejlesztésével foglalkozik. A kertészeti ültetvények különösen érzékenyek a klímaváltozás negatív hatásaira, így az öntözési rendszerek kiemelkedő fontosságúak a termésbiztonság fenntartása és a gazdák jövedelemstabilitásának biztosítása szempontjából. Ennek érdekében az infrastruktúra fejlesztését olyan víztakarékos technológiák kiépítése jelenti, amelyek optimalizálják a vízfelhasználást, és lehetővé teszik a hatékony vízgazdálkodást. A cél továbbá új öntözővíz-szolgáltató művek és rendszerek kiépítése is a vízfelhasználás hatékonyabbá tétele és a kertészeti termelés fenntarthatóbbá tétele érdekében.

A támogatás

Az ország egész területéről fogadják majd a támogatási kérelmeket.

A támogatás mértéke mindkét célterület esetében az elszámolható költségek legfeljebb 50%-át teszi ki, kivéve az időjárási kockázatok mérséklését szolgáló beruházások esetén, ahol ez az arány 65%. A második célterület, az öntözési infrastruktúra felújítása esetén a támogatás elérheti az összes elszámolható költség 70%-át. Az alaptámogatáshoz képest maximum 65%-os mértékig emelt támogatási intenzitás adható többféle kritérium alapján, beleértve a fiatal mezőgazdasági termelőket, a gazdaságátadást, az ökológiai gazdálkodást folytató kedvezményezetteket, a kollektív beruházásokat, a kedvezményes díjú intézményi kezességvállalást és a beruházási hitel kamattámogatását. A támogatás összege maximum 500 millió forint lehet.

A pályázatok várhatóan 2024. július 24-től válnak benyújthatóvá.

Ez a támogatási program lehetőséget kínál a kertészeti szektor számára, hogy fejlessze ültetvényeit és öntözési infrastruktúráját, így alkalmazkodva a változó környezeti kihívásokhoz és piaci igényekhez. A cél a termőképesség növelése, a termésbiztonság javítása és az innovatív megoldások ösztönzése, ami hozzájárulhat a gazdálkodók jövedelemstabilitásához és a szektor fenntarthatóságához.

Ha felkeltette érdeklődését a lehetőség, és szeretne segítséget kérni a pályázat elkészítéséhez, keressen minket bizalommal!

2024. május 14-én online konferenciát tartunk az érkező, agráriumnak szóló pályázatokról! Ide kattintva regisztrálhat az eseményre!

Goodwill Consulting Kft. – Információból fejlesztés, a fejlesztésből siker

Javasolt további hírek