Energetikai Tanácsadási Voucher Program

 Kategória: Finanszírozás

2024 májusától elérhetővé válik az Energetikai Tanácsadási Voucher Program – minden olyan KKV figyelmébe ajánljuk, akik szeretnék felülvizsgálni energiahatékonyságukat, és tenni annak növelése érdekében.

Mi az Energetikai Tanácsadási Voucher Program célja?

A program célja az, hogy támogassa a mikro-, kis- és középvállalkozásokat az energiahatékonyság növelésében és a fenntartható vállalati működés elérésében. A program lehetővé teszi az MGFÜ által minősített energetikai szakértők tanácsadási szolgáltatásainak igénybevételét, amelyhez a Kormány vissza nem térítendő támogatást biztosít. A pályázatok benyújtására 2024. május 02-től 2024. június 03-ig van lehetőség.

Kik pályázhatnak?

Pályázhatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások, amelyek Magyarország területén székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkeznek, és kettős könyvvitelt vezetnek. A pályázóknak legalább egy lezárt, teljes üzleti évvel kell, valamint éves átlagos statisztikai állományi létszámuknak a támogatási kérelem benyújtását megelőző legutolsó lezárt, teljes üzleti évben legalább 3 főnek kell lennie.

Mire igényelhető támogatás?

Támogatható tevékenység a “Zöld vállalati folyamatok és működés, valamint jelentéstétel tanácsadás” szolgáltatástípus igénybevétele, melyet előre rögzített, részletes szakmai előminősítésen átesett szolgáltatóktól lehet igénybe venni. Ennek keretében energiahatékonysági beruházásokhoz kapcsolódó fejlesztési tanácsadást és alternatív, megújuló energiaforrások alkalmazási lehetőségeinek vizsgálatát lehet kérni. A támogatott szakértői szolgáltatások eredményeként megvalósuló Fejlesztési Terv tartalmazza a javasolt intézkedések, beruházások listáját és a hozzájuk szükséges erőforrások becslését.

Speciális feltételek, megkötések

A speciális feltételek szerint a tanácsadást kizárólag a https://vali.hu/ weboldalon közzétett minősített szakértők listáján szereplő, az MGFÜ által válogatott minősített szolgáltatóktól lehet igénybe venni. A szakértői szolgáltatás online formában nem elérhető. A támogatást igénylőnek kötelező elfogadnia, hogy a projekt záró kifizetési kérelmének MGFÜ általi elfogadásáig a vállalkozást közvetlen irányítása alatt tartja, és a tulajdonosi struktúrát az MGFÜ tájékoztatása nélkül nem változtatja meg. Továbbá fontos megjegyezni, hogy megkezdett tanácsadásra nem igényelhető támogatás.

A kötelezettségek között szerepel, hogy a projekt kezdete a Szakértői Szerződés megkötésének napjától számítódik, míg a fizikai befejezésének határideje legkésőbb a Támogatói Okirat hatálybalépésétől számított 90 nap. A támogatási összeg kizárólag a tanácsadásra számolható el, a meghatározott óradíjak alapján. Ezen felül a Kedvezményezettnek önerőből meg kell valósítania a tanácsadás alapján valamilyen energetikai beruházást, aminek a költsége legalább akkora kell legyen, mint a támogatási összeg.

A támogatás

A projektnek területi korlátozása nincs, így Magyarország egész területén megvalósítható. A támogatás mértéke az elszámolható költségek legfeljebb 70%-a lehet. Az önerő 100%-os, tehát a projekt megvalósításához teljes önerőre van szükség, és támogatási előleg nem igényelhető. A támogatás összege minimum 1.027.425 Ft, maximum pedig 3.082.275 Ft lehet. (A támogatási összeg a projekt méretétől függ, vagyis attól, hogy mennyi órát és milyen óradíjjal számolnak el.)

Az Energetikai Tanácsadási Voucher Programot olyan mikro-, kis- és középvállalkozásoknak ajánlanánk, akik szeretnének lépéseket tenni az energiahatékonyságuk növelése és fenntarthatóságuk javítása érdekében. A program segítséget nyújt az energiahatékony beruházások tervezésében és megvalósításában, valamint alternatív, megújuló energiaforrások alkalmazási lehetőségeinek vizsgálatában.

Felkeltette érdeklődését a lehetőség, és szeretne róla többet megtudni? Kérjen ingyenes tanácsadást szakértőinktől!

2024. április 30-án, délelőtt 10 órakor online konferenciát tartunk a témában, amelyre ide kattintva regisztrálhat!

Goodwill Consulting Kft. – Információból fejlesztés, a fejlesztésből siker

Javasolt további hírek