KKV Technológia Plusz Hitelprogram: Új lehetőség a vállalkozások számára

 Kategória: Finanszírozás

A 2024-es év új fejlesztési lehetőségeket hoz magával. Az egyik ilyen konstrukció a KKV Technológia Plusz Hitelprogram, egy kamatmentes hitel, amely elérhetővé vált! Ebben a cikkben áttekintjük a program alapvető tudnivalóit, hogy felkészülten vághassunk bele a pályázásba.

Frissítés: 2024. március 28-án megjelent a végleges felhívás! Cikkünket ezek alapján az információk alapján frissítettük!

Célja és keretösszege

A kamatmentes hitel célja a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) beruházásainak támogatása. A program lehetővé teszi, hogy vállalkozások új technológiákba fektessenek be, 0%-os kamatozás mellett. A rendelkezésre álló keretösszeg egészen lenyűgöző: több mint 150 milliárd Ft, amelynek segítségével számos kkv növelheti versenyképességét.

A hitelkérelmek benyújtására 2024. árpilis 30-tól egészen 2024. december 30-ig van lehetőség. 

Kik igényelhetnek kamatmentes hitelt?

A program mikro-, kis- és középvállalkozások számára nyújt segítséget, amelyek gazdaságilag potenciálisan életképesek, de korlátozottan jutnak hozzá finanszírozási forrásokhoz.

A végleges felhívás is meghatározza, hogy az igényelő vállalkozásnak minimum 5 főt szükséges foglalkoztatni (legutolsó lezárt évi beszámoló alapján), míg azonban a tervezet szerint kezdő vállalkozások is igényelhettek volna hitelt, ezt a végleges felhívás már nem teszi lehetővé. Tehát az igénylő vállalkozásnak rendelkeznie kell mininum 1 teljes lezárt üzleti évvel, és minimum 5 fő munkavállalóval.

Amire még szükséges figyelni, hogy három csoport nem részesülhet ebből a támogatásból: a mezőgazdasági termelő vállalkozások, az élelmiszeripari vállalkozások, valamint az építőipari cégek.

Felhasználási célok

A hitel felhasználható:

  • Új eszközök beszerzésére – legyen ez akár technológiai korszerűsítést célzó eszköz, IKT eszköz, vagy elektromos autó!;
  • Immateriális javak vásárlására;
  • Építési, kivitelezési beüzemelési költségekre – megújuló energiaforrást használó rendszerek esetében;
  • Egyéb mérnöki-, szakértői-, tanácsadási költségekre, például lektorálás, tolmácsolás;
  • Képzési költségekre,

A program keretében igényelhető hitel összege minimum 10 millió Ft, maximum pedig 100 millió Ft lehet, és a kamat 0%.  Fontos megjegyezni, hogy az igényelhető hitelösszeg nem haladhatja meg a hitelkérelem benyújtását megelőző lezárt pénzügyi év üzemi eredményének tizenötszörösét!

Területi korlátozás és biztosítékok

Az igényelhető hitel az ország egész területén felhasználható, kivéve Budapestet. Minden esetben a Projekt megvalósítás helyszíne számít és nem a kölcsönt igénylő székhelye, ezért a budapesti székhellyel rendelkező szervezet projektje is támogatható, amennyiben a projekt maga Budapesten kívül, de Magyarországon valósul meg.

A hitel igénylésének egyik követelménye az elvárt fedezettség, melynek szükséges mértéke 50%.

Az alábbi kiegészítő biztosítéki formák fogadhatók el:

  • ingatlan jelzálog
  • ingó jelzálog (gépen, berendezésen, járművön)
  • fizetési számla követelésen alapított óvadék
  • jogi személy készfizető kezessége
  • hitelintézet által vállalt garancia.

Egyéb feltételek

A projekt során szükséges a saját forrás megléte is, melynek mértéke a projekt elszámolható költségének minimum 10%-a kell, hogy legyen. Regionális beruházás esetében a támogatással érintett költségtételek vonatkozásában ez az arány minimum 25%.

Ahogy már írtuk, a kamat 0%. Egyéb díjak, mint kezelési költség, rendelkezésre tartási jutalék, előtörlesztési díj, valamint szerződésmódosítási díj nem kerül felszámításra.

A futamidő függ a beszerzett eszközök milyenségétől, 24 – és 120 hónap közöttire tehető.

A KKV Technológia Plusz Hitelprogram új lehetőségeket teremt a magyar vállalkozások számára. Ne hagyja ki ezt a lehetőséget, és készüljön fel időben az igénylésre, hogy vállalkozása  még sikeresebb legyen!

Online konferencia a témában

Mivel szeretnénk tájékoztatni minden érdeklődőt a hitelprogramról, ezért online konferenciát szervezünk a témakörben 2024. április 4-én, amelyre ide kattintva regisztrálhat.

Ha kérdései vannak a hitelprogrammal kapcsolatban, vagy segítségre van szüksége a pályázáshoz, keressen minket bizalommal! Segítünk eligazodni a lehetőségek között, és támogatunk az új technológiai beruházások megvalósításában.

 

 

Korábbi cikkek
feldolgozoipari-uzemek-fejlesztesekepzesi-palyazat-iii-utem