REPowerEU, és a benne rejlő pályázatok

 Kategória: Finanszírozás

A kormány társadalmi egyeztetésre bocsátotta a REPowerEU tervet, melynek célja, hogy hazánk energiafüggetlenné váljon, ezt pedig pályázatok révén is támogatni kívánja.

Mi pontosan a REPowerEU?

A REPowerEU a Helyreállítási Alap (RRF) egy programja, melynek az a célja, hogy elősegítse Magyarország függetlenné válását a fosszilis tüzelőanyagoktól, miközben megfizethető, megbízható és tiszta energiát tudjon biztosítani a polgárok számára. Számos intézkedést vázol fel a tervezet, mint például az energiamegtakarítás előmozdítását, az energiaellátás diverzifikálását, valamint a megújuló energiaforrásokból előállított energia felgyorsított bevezetését.

Hogyan érinti ez a lakosságot?

Bizonyára mindenki emlékszik a nemrégiben meghirdetett lakossági napelemes pályázatra. Ennek mintájára hamarosan új felhívás érkezhet a természetes személyek, társasházi lakóközösségek, valamint lakásszövetkezetek számára, amely szintén energiahatékonysági beruházásokat fog támogatni.

REPowerEU a vállalkozásoknak

Természetesen a vállalkozások sem maradnak támogatás nélkül a tervben. Több felhívás meghirdetése is várható mikro-, kis- és középvállalkozások számára.

Támogatásban részesülhetnek az ipari park, vagy tudományos ipari park címmel rendelkező vállalkozások, ők főleg energetikai célú beruházásokra igényelhetnek majd támogatást.

További pályázat várható kkv-k számára zöld gazdasági gyártókapacitások kiépítésére, valamint zöld technológiák alkalmazására. Előbbi várhatóan 200 milliárdos keretösszeggel fog megjelenni, és 50% körül alakulhat a támogatás intenzitása, utóbbinál a keretösszeg 42,4 milliárd forint, szintén 50%-os várható intenzitással. Mind a két pályázat megjelenése 2023 negyedik negyedévében várható. A fő cél az energiahatékonyság javítása, így támogatás igényelhető majd új eszközök, gépek beszerzésére, infrastrukturális és ingatlan beruházásokra, kísérleti fejlesztésre, megújuló energiát használó rendszerek telepítésére, üvegházhatást csökkentő technológiák bevezetésére, digitalizációra.

Nem csupán vissza nem térítendő lehetőségeket tartogat majd a program, várható ugyanis hiteltermék megjelenése is, amely szintén energiahatékonysági fejlesztésekre irányul. Ennél a terméknél is szintén év végére várjuk a megjelenést, több mint 175 milliárd forintos keretösszeggel.

Összefoglalva

A REPowerEU számos lehetőséget tartogat azon vállalkozások számára, amelyek az energiahatékonyság növelésének útjára lépnének, és ehhez pályázati támogatást szeretnének igénybe venni. Több előnye is van, hogyha energetikai aspektusból fejleszti cégét: spórolhat az energiaszámlákon, hozzájárulhat a környezetvédelemhez, és egy jobb cégimázst is elérhet.

Szeretne többet megtudni az érkező pályázatokról? 2023. szeptember 7-én indul őszi online konferenciasorozatunk, és az első előadás alkalmával többek között a REPowerEU pályázatait is érinteni fogjuk. Itt megnézheti a programot, és regisztrálhat!

Amennyiben már konkrét ötlettel rendelkezik, amelyhez már csak a forrást kell megtalálnia, igényeljen ingyenes konzultációs lehetőséget, hogy megismerhesse a lehetőségeit!

Goodwill Consulting Kft. – Információból fejlesztés, a fejlesztésből siker

Korábbi cikkek
online konferenciasorozat naptárkapacitasbovito-palyazat-erkezik