Munkaügyi kapcsolatok – A törvényes működés érdekében

 Kategória: Partnereink írták

A kollektív munkajogról vagy a munkaügyi kapcsolatokról jellemzően elsőként a szakszervezet jut eszünkbe, mint a munkavállalók érdekképviseletének egyik legfőbb letéteményese. Ehhez képest kisebb figyelmet szentelünk a kevésbé konfrontatív, de részletesen szabályozott üzemi tanácsnak, pedig annak létesítésére és működésére számtalan fontos rendelkezés irányadó.

A Munka Törvénykönyve leszögezi, hogy bizonyos létszám felett a munkavállalók üzemi megbízottat vagy üzemi tanácsot választanak; számszerű határokat az önálló telephelyeken dolgozók féléves átlagos létszámának figyelembevételével szükséges meghatározni. Amennyiben ez a létszám meghaladja a tizenöt főt, üzemi megbízott képviseli tölt majd be tisztséget a munkáltatónál, míg ötven főtől több személyt foglalkoztató telephelyen üzemi tanács választására kerül sor.

Az üzemi tanács megbízatása legfeljebb öt évre szól; a választással és működéssel kapcsolatos költségek a munkáltatót terhelik. Az adott telephelyen legalább féléve tevékenykedő munkavállalók cselekvőképességük esetén az üzemi tanács tagjai lehetnek, ugyanakkor nem tölthet be ilyen szerepet az a munkavállaló, aki maga is gyakorol munkáltatói jogkört, illetőleg vezető hozzátartozója.

Attól függetlenül, hogy az üzemi tanács alapvetően kevesebb jogkörrel bír, mint a szakszervezet – nem köthet kollektív szerződést, illetőleg sztrájk esetén „semleges” magatartást kell tanúsítania – bizonyos körülményekről elengedhetetlen a tájékoztatása. Ilyen például a csoportos létszámcsökkentés elhatározása, a munkabérek alakulása és a munkáltató személyét érintő változások is.

Cégvezetőként arról sem feledkezhetünk meg, hogy amennyiben a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók létszáma éves átlagban a kétszáz főt meghaladja, a társaságnál esetlegesen működő felügyelőbizottság egyharmadának is munkavállalói küldöttekből kell állnia! A munkavállalói küldötteket az üzemi tanács jelöli, és a társaság döntéshozó szerve választja meg.

A szabályszerű működés érdekében a létszám figyelembevételével a fenti érdekképviseleti szervek választására és működésére fordítsunk kiemelt figyelmet!

Jogszervízre van szüksége?

Lépjen kapcsolatba a D.A.S. csoporttal

ide kattintva,

és hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot!

 D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. – Mert jogában áll

Korábbi cikkek