A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás szabályai

 Kategória: Partnereink írták

Napjainkban gyakran hallani, hogy nagy munkaerő hiány alakult ki, amely a versenyszférát és a közszférát egyaránt hátrányosan érinti. Mindezek fényében könnyen előfordulhat, hogy egy munkáltató a munkavégzés átszervezésével kénytelen egy bizonyos munkakörben dolgozó embert egy másik munkakörben dolgozó munkavállalóval helyettesíteni. Felmerül a kérdés, hogy vajon mindezt korlátlanul megteheti a munkáltató? Van-e akadálya, és ha igen, akkor mi, annak, hogy egy dolgozót a munkáltató a munkaszerződése szerinti munkakörhöz képest egy másik munkakörben dolgoztasson, vagy egy másik telephelyén, esetleg egy másik munkáltatóhoz átvezényelve?

Jelen cikkünk célja a fentiekben felvetett kérdések megválaszolása. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a Munka Törvénykönyve szerint a munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni.

Ennek az egyetlen és lényeges korlátja, hogy a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás tartama naptári évenként összesen a negyvennégy beosztás szerinti munkanapot vagy háromszázötvenkét órát nem haladhatja meg. Mindezt arányosan kell alkalmazni abban az esetben, ha a munkaviszony év közben kezdődött, határozott időre vagy az általánostól eltérő teljes napi vagy részmunkaidőre jött létre. Továbbá fontos követelmény, hogy a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás várható tartamáról a munkavállalót előzetesen tájékoztatni kell.

Bizonyos helyzetekben a munkavállalók érdekeinek védelme érdekében a törvény előrja, hogy a munkavállaló hozzájárulása nélkül nem kötelezhető más helységben végzendő munkára. Ezek az esetek az alábbiak:

  1. a nő a várandóssága megállapításától gyermeke hároméves koráig,
  2. gyermeke tizenhat éves koráig, ha gyermekét egyedül neveli, valamint
  3. hozzátartozójának tartós, személyes gondozása esetén, továbbá, ha
  4.  a rehabilitációs szakértői szerv legalább ötven százalékos mértékű egészségkárosodását megállapította.

A hozzátartozó tartós, személyes gondozásának szükségessége esetén a tartós ápolást és annak indokoltságát az ápolásra szoruló személy kezelőorvosának igazolnia kell.

További védelmi előírás, hogy a munkavállaló a munkaszerződésétől eltérő foglalkoztatás esetén az ellátott munkakörre előírt, de legalább a munkaszerződése szerinti alapbérre mindenképpen jogosult, tehát nem érheti őt anyagi hátrány az eltérő foglalkoztatás következtében.

írta: dr. Fekete Klaudia

Jogszervízre van szüksége?

Lépjen kapcsolatba a D.A.S. csoporttal

ide kattintva,

és hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot!

 D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. – Mert jogában áll

Korábbi cikkek