Elektromos autó pályázat

 Kategória: Finanszírozás

A jövő közlekedése tisztább, fenntarthatóbb és zöldebb! Ha vállalkozása is részt szeretne venni a tiszta üzemű járművek terjedésében, itt a remek lehetőség! 2024. február 5-től lesz elérhető a “Közúti elektromos jármű beszerzés támogatása vállalkozásoknak” című ismertebb nevén: Elektromos autó pályázat.

Frissítés – 2024. január 19-én az alábbi módosítások történtek a felhívásba:

  • Kibővült a támogatást igénylők köre, így például már ügyvédi irodák, közjegyzői irodák, egyéb önálló vállalkozók is pályázhatnak;
  • Nem pályázhat olyan vállalkozás, amelynek tevékenységei között 2023.12.09-én vagy azt követően szerepelt a Gépjárműkölcsönzés (TEÁOR 771) és/vagy a Gépjármű-kereskedelem (TEÁOR 451);
  • A felhívás keretében kizárólag a támogatás alapjául szolgáló gépjárműre megkötött adásvételi szerződés, illetve lízingszerződés benyújtásával lehet támogatást igényelni, abban az esetben is, ha annak hatálya a támogatás elnyeréséhez kötött felfüggesztő feltételhez kapcsolódik. Az adásvételi szerződés vagy a lízingszerződés megkötésének dátuma nem lehet későbbi, mint a támogatási kérelem benyújtásának dátuma.

Elektromos autó pályázat – mi a támogatás célja?

A pályázat célja egyszerű: elősegíteni a tiszta közlekedést. Ezen keresztül lehetőség nyílik tisztán elektromos meghajtású személyautók, kishaszonjárművek és kisbuszok beszerzésére.

A pályázatra gazdasági társaság, szövetkezet, egyéni cég, vagy egyéni vállalkozó jelentkezhet, aki/ami:

  • Magyarországon székhellyel vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel, magyar adószámmal rendelkezik,
  • alapítása 2021.12.31. vagy ennél korábbi dátumú,
  • a támogatási kérelem benyújtását megelőző jóváhagyott, legutolsó lezárt, teljes üzleti év éves beszámoló szerinti nettó árbevétele, egyéni vállalkozó esetén a bevétele meghaladja a projekt elszámolható költségét.

Az egész országban elérhető lesz a támogatás, így budapesti vállalkozások is pályázhatnak.

Mit támogat a pályázat?

Kizárólag elektromos gépjárművek beszerzése lehetséges – tehát hibrid autó vásárlása nem támogatott! Fontos, hogy a gépjármű megfeleljen a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló rendelet előírásainak.

A támogatás összege minimum 2 800 000 Ft és maximum 64 000 000 Ft között mozoghat. Ez függ attól, hogy az adott vállalkozás milyen típusú, és mekkora akkumulátor kapacitással rendelkező járművet szeretne beszerezni.

Ez egyedülálló lehetőség a vállalkozásoknak, hogy zöld lépéseket tegyenek a közlekedés terén! Ha felkeltette érdeklődését a lehetőség, igényeljen ingyenes konzultációs lehetőséget szakértőinktől!

Korábbi cikkek