Középpontban az energetikai fejlesztések

 Kategória: Uncategorized @hu

Az energetikai fejlesztések rendkívül fontosak a nyomdaipar számára, mivel az iparág hatékonysága és versenyképessége szorosan összefonódik az energiafelhasználással. Az energiahatékonysági intézkedések és megújuló energiaforrások felé való elmozdulás nemcsak környezetbarát megközelítést képvisel, de jelentős költségmegtakarítást is eredményezhet. Az energetikai beruházások segíthetnek csökkenteni az üzemeltetési költségeket, növelni a vállalatok versenyképességét, és egyúttal hozzájárulnak a fenntartható vállalkozási gyakorlatok elterjedéséhez. Az uniós támogatások lehetőséget teremtenek a nyomdaipar számára, hogy lépést tartva az új energetikai trendekkel, fenntarthatóbb és hatékonyabb üzemeket hozzanak létre.

Hogy a jövőben hogyan is járulhatnak hozzá az uniós támogatások ehhez a célhoz, arról már a RePowerEU cikkünkben írtunk – ezt szeretnénk egy kicsit tovább vinni.

Hamarosan forrás érkezhet!

Bíztató hír érkezett ugyanis – a Portfolio.hu értesülései szerint jóváhagyták Magyarország számára az 1 milliárd eurós uniós támogatás utalását a REPowerEU program keretében.

Az első részlet, amely 460 millió eurót tesz ki, várhatóan már 2024 februárban megérkezhet, míg a második előlegutalásra 2024 decemberében számíthatunk. Ezen összegek részletes felhasználási terveket is magukban foglalnak, melyek középpontjában Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének Kiegyensúlyozott Energiaátmenet komponense áll.

A Kiegyensúlyozott Energiaátmenet komponens célkitűzései:

  • Energetikai infrastruktúra fejlesztése
  • Ipar zöldítése
  • Megújuló energia nagyobb mértékű hasznosítása
  • Energetikai hatékonyság javítása

Ezen célok elérése érdekében a program két fő részre oszlik: reformokra és beruházásokra. A reformok közé tartozik az energiaközösségek bővítése, az aggregátorok szerepének erősítése, jogi ösztönzők az energiatárolás elterjedéséhez, és még számos egyéb intézkedés, amelyek elősegítik az iparág zöldítését és modernizációját.

A beruházások terén pedig kiemelt figyelmet kap az energetikai korszerűsítés, ez fog megtestesülni a különböző pályázati felhívásokban és hitelprogramokban. A cél az lesz, hogy a vállalkozások először energiahatékonysági beruházásokat hajtsanak végre, ezáltal is csökkentve az energiafelhasználást, és csak ezután történjen meg a kapacitásbővítés. Tehát először az épületek korszerűsítése lesz a kulcs.

Annak érdekében, hogy a cégeket hozzá tudjuk segíteni az energiahatékonyság növeléséhez, új szolgáltatást hoztunk létre, amely az energetikai korszerűsítést egy teljesen új szemszögből vizsgálja meg. Komplex felméréseink segítségével megtudhatják a vállalkozások, mely beruházás hozza a legtöbbet a vállalkozásnak, és melyiknek a megtérülése a legjobb. Erről a szolgáltatásunkról bővebben itt olvashat.

Várjunk, vagy ne várjunk?

Felmerülhet azonban a kérdés, hogy érdemes-e ezekkel a fejlesztési ötletekkel várni, hogy majd pályázati pénzekből tudjuk finanszírozni a beruházásokat. Erre azt szoktuk mondani, hogy ez mindig helyzetfüggő – lehet olyan vállalkozás, amelynek olyan nagy volumenű beruházásokra van szüksége, hogy jobban jár azzal, ha vár, azonban létezik olyan cég is, aki ha már most elvégzi az energetikai korszerűsítést, már jóval több költséget takaríthat meg, mintha kivárná azt, hogy pénzhez jusson.

A célunk az, hogy ügyfeleink számára a lehető legoptimálisabb finanszírozást találjuk meg.  Az EKR-audit támogatással és TAO kedvezménnyel jelentősen csökkentheti költségeit már most. Véleményünk szerint a pályázatokra lehet várni, azonban nem érdemes – hogy miért? Az energetikai pályázatok elnyeréséhez szükséges tanulmányokat, terveket benyújtani, amelyek összeállítása hosszabb folyamatot vesz igénybe – éppen ezért szükséges már most elkezdeni a felkészülést!

Összességében kijelenthetjük, hogy az energetikai beruházások lehetőséget teremtenek számunkra, hogy vállalkozásunkat korszerűsítsük, költségeinket csökkentsük, és egy fenntarthatóbb,  hatékonyabb jövő felé mozduljunk el.

Korábbi cikkek
kozbeszerzes-a-nyomdaiparban