Közvetlen Brüsszeli Források

 Kategória: Uncategorized @hu

Közvetlen Brüsszeli források alatt az EU által kínált pénzügyi támogatásokat értjük, amelyek közvetlen Brüsszelből, az EU intézményeitől érkeznek, és az uniós tagállamok, régiók, vállalkozások vagy más szervezetek számára nyújtanak fejlesztési lehetőségeket.

Mire használhatóak a közvetlen brüsszeli források?

Az EU számos pénzügyi eszközzel és programmal rendelkezik, amelyek célja az európai gazdaság fejlesztése, a regionális kohézió erősítése, az innováció támogatása, a foglalkoztatás elősegítése, a környezetvédelem, az oktatás és sok más terület támogatása. Ezek a források hozzájárulnak az EU politikai prioritásaihoz, célkitűzéseikhez és az uniós jogszabályok végrehajtásához.

A 2021-2027-es időszakban az Európai Bizottság 4 közvetlen brüsszeli kifizetésű szakpolitikai programcsoportot hirdetett meg, amelyben több mint 270 milliárd euró (közel 1000 pályázat) áll a tagországok rendelkezésére. Ezek a programok a következő csoportokra oszlanak:

  • Innovation (Horizon Europe, Euratom, ITER),
  • European Strategic Investments (InvestEU Fund, Connecting Europe Facility, Digital Europe),
  • Single market (Single market programme, COSME, EU anti-fraud Programme, FISCALIS, CUSTOMS),
  • European space programme,
  • Investing In People,
  • Social Cohesion And Values (European Social Fund+, Erasmus +, European solidarity corps, Creative Europe, Justice citizens equality rights and values),
  • Environment And Climate Action (Programme for Environment and Climate Action „LIFE”, Just Transition Fund),
  • Internal Security Fund,
  • European Defence Fund,
  • Recovery And Resilience (EU4Health).

Közvetett és közvetlen források – mi a különbség?

A közvetett és a közvetlen uniós források közötti legnagyobb különbség az, hogy míg előzőt saját országában pályázza meg a szervezet, addig az utóbbinál a pályázatokat egyenesen az EU-hoz kell benyújtani. A közvetlen források nincsenek tagállamokra bontva, így ha valaki ilyen programon vesz részt, akkor minden tagállam összes potenciális pályázójával versenyez.

Mely programot ajánljuk például a nyomdaipar számára?

A Horizon Europe az EU legnagyobb kutatási és innovációs keretprogramja, amely jelentős forrásokat kínál a kutatási és innovációs projektek támogatására. A nyomdaipar számára ez a program lehetőséget kínálhat az innovatív technológiák és megoldások fejlesztésére, a fenntartható nyomtatási módszerek kidolgozására, vagy akár az intelligens nyomtatási megoldások kutatására és fejlesztésére. A Horizon Europe sokféle kutatási területre kiterjed, így a nyomdaipar szereplői számára számos lehetőség nyílhat az új technológiák, anyagok vagy folyamatok fejlesztésére.

A LIFE Program az EU finanszírozási eszköze a környezetvédelem és éghajlatvédelem területén. A nyomdaiparban is számos lehetőség nyílhat ennek a programnak a keretében a fenntarthatóság és környezetvédelem előmozdítására. A LIFE Program támogatást nyújthat olyan projektekhez, amelyek célja a nyomtatási folyamatok környezeti hatásainak csökkentése, az energiahatékonyság növelése, a környezetbarát nyomdai anyagok és festékek használata, valamint a hulladékkezelési folyamatok optimalizálása.

Ezen programok csupán csak példák, hogy a közvetlen támogatások révén a nyomdaipar szereplői milyen széles körű támogatást kaphatnak az EU-tól, ami lehetővé teszi számukra az új technológiák, innovatív megoldások bevezetését, a hatékonyság és versenyképesség javítását, valamint a fenntarthatóság előmozdítását a szektorban.

Mindez csupán egy példa – a nyomdaipari vállalkozásokon kívül még számos egyéb szektor szervezetei számára akadnak olyan kiírások, amelyekkel fejleszthetik vállalkozásukat.

Fontos megjegyezni, hogy minden pályázat esetében alaposan meg kell vizsgálni a programok aktuális kiírásait és feltételeit, valamint figyelembe kell venni a pályázat előírásait és határidejeit a sikeres pályázás érdekében.

Amennyiben szeretné jobban megismerni a programokat, valamint, hogy milyen aktuális lehetőségek vannak, keresse kollégáinkat bizalommal!

Goodwil Consulting Kft. – Információból fejlesztés, a fejlesztésből siker

Korábbi cikkek
epitoipari-vallalkozasok-tamogatasakozbeszerzes-a-nyomdaiparban