A mezőgazdasági szektor sem marad ki a fejlesztések sorából!

 Kategória: Finanszírozás

Van pár jó ajánlatunk a mezőgazdasági vállalkozások számára is. Jelenleg több pályázati kiírás is elérhető a mezőgazdasági szektorban tevékenykedők számára is. Mutatjuk, mik is ezek!

Mezőgazdasági kisüzemek támogatása (VP2-6.3.1-20)

A pályázatok 2022. február 14-től – 2022. február 28-ig az 5. szakaszban nyújthatóak be, majd a 6. szakaszban 2022. május 18-tól – 2022. május 31-ig. Őstermelők, vagy mikrovállalkozásnak és mezőgazdasági termelőnek minősülő egyéni vállalkozók illetve szociális szövetkezetek nyújthatják be kérelmeiket erre a pályázatra. Az igényelhető támogatás 15 ezer eurónak megfelelő forintösszeg, amelyet a kedvezményezett kisüzemének fejlesztésére fordíthat. Elszámolható költségek közé tartozik az eszközbeszerzés, infrastrukturális beruházás, valamint minden olyan tevékenység, amely hozzájárul ahhoz, hogy az üzemméret meghaladja a negyedik év végére a 6000 euró STÉ üzemnagyságot, vagy pedig a 6000 eurós árbevételt.

Projekt területi korlátozása

  • A pályázó településének népessége, 10 ezer főnél kevesebb,
  • 10 ezer fő feletti lakossággal rendelkező tanyás települések külterületei,
  • Budapest és a budapesti agglomerációhoz tartozó települések, nem indulhatnak ezen pályázati kiíráson.

 

Állattartó telepek fejlesztésének támogatása (VP2-4.1.1-20)

A pályázatok benyújtására ez esetében is, az V. szakaszban lesz lehetőség, 2022. február 28-tól – 2022. március 16-ig. Minden olyan mezőgazdasági termelő pályázhat, amely árbevételének több mint 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származik. A felhívás négy célterületet határoz meg, amelyek tartásához igényelhető forrás:

  1. célterület: baromfifélék (házityúk, pulyka, kacsa, pézsmaréce, lúd, gyöngytyúk);
  2. célterület: sertésfélék (házi sertés, vaddisznó);
  3. célterület: szarvasmarhafélék szarvasmarhafélék (szarvasmarha és bivaly);
  4. célterület: juh- és kecske félék;
  5. célterület: lófélék lófélék (ló, szamár, öszvér), nyúl, méh, húshasznosítású galamb, fürj, strucc, emu, fácán, fogoly, csincsilla.

Támogatható tevékenységek közé sorolható a célterületekben meghatározott állattartó telepek korszerűsítése, ezekhez szorosan kapcsolódó eszközök beszerzése, építéssel járó beruházások, illetve a megújuló energiákat hasznosító rendszerek telepítése.

A támogatás a vidéki régiókban 50%, a közép-magyarországi régióban 40%. A támogatás összege célterületenként eltérő, de akár 2 milliárd forint is lehet.

A benyújtást illetően még sor erül majd egy 6.szakaszra is,  is lesz lehetőség benyújtani a pályázati anyagokat

Az öntözési közösségek együttműködésének támogatása (VP5-16.5.2-21)

A Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, ültetvények telepítését támogató felhívást várhatóan újranyitják, így a támogatási kérelmek benyújtására a tervek szerint márciustól lesz lehetőség.

Támogatási kérelmet nyújthat be az agrárpolitikáért felelős miniszter által elismert olyan öntözési közösség, amely: legalább kettő mezőgazdasági termelő részvételével létrehozott jogi személy, vagy  termelői csoport.

A pályázat célja, hogy fejlesztésre kerüljenek a már meglévő, közös érdekeltségű öntözőtelepek, illetve, támogatja az új öntözési beruházások előkészítését.

A beruházások költségeinek felét támogató vissza nem térítendő összeg legfeljebb 500 millió forint lehet.

Amennyiben bármelyik lehetőség felkeltette érdeklődését, töltse ki adatlapunkat, és kollégáink felkeresik Önt egy ingyenes konzultációs lehetőséggel!

Goodwill Consulting Kft. – Információból fejlesztés, a fejlesztésből siker

Korábbi cikkek