Gyakornoki program munkaerő bővítésre

 Kategória: Finanszírozás

A gyakornoki program régóta elérhető, egy közkedvelt lehetőségnek számító kiírás. Az utóbbi időben megújították, a célja azonban ugyanaz maradt: segíti vállalkozásunk bővülését.

Volt egyszer egy régi gyakornoki program

A vidéki vállalkozások számára, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretei között 2016-ban került meghirdetésre a program, majd rá két évre, 2018-ban a Közép-magyarországi régió cégei számára is megjelent egy közel egyező kiírás a Versenyképes Közép-magyarországi Operatív Programon belül. Mind a két felhívás nagy népszerűségnek örvendett: előbbire több, mint 4 ezer pályázat érkezett be, az irányító hatóság ebből 3200 darabot talált érdemesnek, így több mint 24 milliárd forint támogatás lett kiosztva a vidéki vállalkozásoknak. Utóbbinál a beérkezett pályázatok száma 167 darab volt, amelyből 125 cég nyert, több mint 840 millió forintot.

Az új gyakornoki program

A Pest megyei cégeknek szánt pályázat végül lezárult, ugyanakkor a vidéki vállalkozások továbbra is pályázhattak a támogatásra. Végül 2019-ben megjelent a program frissített változata, így a régi program bezárult, az új viszont jelenleg is pályázható.

A pályázatok elbírálása folyamatos. Eddig 232 darab pályázat érkezett be, amelyből eddig 90 nyertes született, akiknek több mint 477 millió forint támogatást ítéltek oda.

De miről is szól a program?

A gyakornoki program célja, hogy segítse a fiatalok munkába állását, a leendő munkáltató számára bér- és járuléktámogatást nyújt, valamint a munkaterület kialakításához szükséges eszközök is megvásárolhatóak a támogatásból. Mindezen túl a gyakornok mellé kijelölhető egy fő mentor, akinek az arányos munkabére szintén elszámolható a pályázat keretei között.

Minden olyan vidéki mikro-, kis- és középvállalkozások pályázhat, amely rendelkezik legalább egy lezárt üzleti évvel, átlagos statisztikai létszáma minimum pedig 1 fő volt.

Ki is lehet gyakornok? Minden olyan fiatal, aki még nem töltötte be a 25. életévét, regisztrációval rendelkezik az Ifjúsági Garancia programban, felsőfokú képesítéssel nem rendelkezik, valamint nincs aktív tanulói jogviszonya sem.

A munkáltató köteles vállalni, hogy a felvett gyakornokot, vagy gyakornokokat 6 + 3 hónapig foglalkoztatja (3 hónap a továbbfoglalkoztatási kötelezettség), 40 órás munkarendben, határozott idejű szerződéssel. Egy projekt keretei között maximum 6 fő vehető fel.

A támogatás mértéke 100%. A támogatási összeg minimum 2,5 millió forint, maximum 22,17 millió forint lehet.

A támogatási kérelmek folyamatosan benyújthatóak, így még nincs elkésve az a vállalkozás, amely pályázni szeretne.

Véleményünk szerint a pályázat egy nagyon kedvező konstrukció azon cégek számára, akik munkaerőhiánnyal küzdenek, és szeretnének csapatot bővíteni. A támogatás mértéke 100%, így az új gyakornok nem jelent többlet költséget a cég számára, mégis segít a folyamatok ellátásban és cégünk működésében. A pályázat megírásához és beadásához többnyire a szokásos dokumentumokra van szükség – például NAV igazolásokra, aláírási címpéldányra, amennyiben eszközt is szeretnék vásárolni, úgy szükséges 3 árajánlatot is benyújtani.

Amennyiben felkeltette érdeklődését a lehetőség, igényeljen tőlünk ingyenes digitális konzultációt!

Goodwill Consulting Kft. – Információból fejlesztés, a fejlesztésből siker

Korábbi cikkek
hitellehetosegek-napjainkbanboraszatok-tamogatasa