2021-2027-es fejlesztési ciklus

 Kategória: Finanszírozás

Sokakat foglalkoztat, hogy hogyan is fog alakulni a 2021-2027-es fejlesztési ciklus. Az év vége közeledtével ez a kérdés egyre aktuálisabbá válik, és a kormány már szolgált némi információval ennek kapcsán.

Jelenleg a 2021-2027-es pályázati ciklus alap dokumentuma társadalmi egyeztetésen van, körülbelül 3 hónap alatt fog kialakulni végleges formája. A terv szerint a kormány 2021 nyarán fogja elfogadni az új operatív programokat és a menetrendet, és ősszel megérkezhetnek az első források is Brüsszelből.

Mindezek előtt azonban, 2021 első negyedévében a kormány várhatóan megjelenteti már az első pályázatokat, amelyek kis- és középvállalkozásoknak, valamint családoknak fognak szólni.

2021-2027-es fejlesztési ciklus főbb keretei

A 7 éves keretösszegből 35,1, a NextGenerationEU nevezetű új keretből pedig várhatóan 16,2 milliárd eurónyi forrásban fog majd hazánk részesülni.

Mint írtuk, az operatív programok elfogadása várhatóan jövő nyáron fog megtörténni. A következő időszakban több bejelentés is fog érkezni a ciklust illetően, de azt már most lehet tudni, hogy egyszerűsítést terveznek a pályázat rendszerben. Ennek a változtatásnak köszönhetően mind a pályázóknak, mind az Irányító Hatóságoknak egyszerűbb, és gyorsabb lesz a folyamat.

Változni fognak az operatív programok nevei is. A GINOP helyett VIOP (Versenyképességi és Innovációs Operatív Program) lesz, a KEHOP helyett ZIOP (Zöld Infrastruktúra Operatív Program). Az előbbinek súlya a költségvetésből 30% lesz, és fele-fele arányban oszlik meg a vállalkozásfejlesztési és innovációs célok között, utóbbi súlya pedig 19% lesz, és esetében nagyobb mértékben fogják értékelni és segíteni a zöld gazdaság kialakítását. A VIOP esetében számíthatunk arra, hogy a GINOP-hoz képest kevesebb, de annál komplexebb, célzottabb felhívásokat terveznek. Így például a kkv szektor fejlesztési igényeit 10 pályázat ölelheti fel, további 15 konstrukció pedig az innovációs beruházásokat ösztönözné, 5 lehetőség pedig a foglalkoztatásra, munkahelyteremtésre koncentrálna.

Az IKOP utóda a Mobilitás Fejlesztési Operatív Program lesz, 20%-os súllyal, a humánfejlesztési operatív program pedig a szociális, kulturális és oktatási programokat finanszírozza majd 7%-os súllyal. A TOP helyett VMOP lesz, vagyis Versenyképes Magyarország Operatív Program, amelynek súlya 20%-ra növekszik. A digitális megújulás Operatív Program azt a célt fogja szolgálni, hogy az állami szolgáltatásokat hozzáférhetővé tegyék a piac és családok számára. A legkisebb keretösszegű program a magyar akvakultúra fejlesztését fogja szolgálni.

forrás: Portfólió, Világgazdaság, Széchenyi2020

2020 év vége – 2021 év eleje

A jövő év elején, kormányzati költségvetés javára fognak megjelenni az első pályázati felhívások, amelyek főleg a kis- és középvállalkozásokat, valamint a családokat fogják szolgálni.

Vannak olyan felhívások is, amelyek tervezet formájában elérhetőek, és jövő év elején fog megnyílni a benyújtási lehetőség – ilyen például a hátrányos helyzetű települések vállalkozásainak támogatása kiírás, a divat- és dizájnipart segítő felhívás, vagy a Pest megye kedvezményezett járásaiban tevékenykedő vállalkozások segítését célzó kiírás.

Úgy gondoljuk, hogy a következő ciklus is sok érdekességet és izgalmat fog tartogatni számunkra, de egy biztos – mindenképpen megéri élni a lehetőségekkel! Ehhez azonban fontos, hogy mindig naprakész információk legyenek az Ön birtokában. Érdemes feliratkozni pályázatfigyelési szolgáltatásunkra ide kattintva, amely ingyenes, és időben értesülhet ezáltal egy Önnek megfelelő pályázatról.

Ha egyéb fejlesztési elképzelése lenne, keressen minket bizalommal! Töltse ki adatlapunkat, és kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot.

Goodwill Consulting Kft. – Információból fejlesztés, a fejlesztésből siker

Korábbi cikkek
telephelyfejlesztes-eszkozbeszerzes-pest-megyebenmunkahelymegorzo-tamogatas