Új megújuló energiaforrást támogató pályázat

 Kategória: Finanszírozás

Várhatóan 2019. júliustól adható majd be a hamarosan megjelenő energetikai teljesítményt javító beruházásokat támogató pályázat, amely jelen pillanatban még társadalmi egyeztetés alatt áll.

A mikro-kis- és középvállalkozások számára újabb lehetőség adódott, hogy támogatásból csökkenthessék a primer energiafelhasználásukat, illetve hogy növelhessék a felhasznált megújuló energiaforrásból származó energia mennyiségét. Önállóan támogatott tevékenységként tekinthetőek azok a beruházások, amelyek esetében a DD besorolású épületek energetikai besorolása minimum két szintet javul.

Támogathatóak azok a konvergencia régióban található gazdasági társulások, amelyek szervezeti nagyságot tekintve mikro-kis- és középvállalkozásnak minősülnek, rendelkeznek minimum 1 lezárt üzleti évvel, amelynek során az alkalmazottak száma minimum 1 fő volt.

Támogatás igényelhető megújuló energiafelhasználás növelését célzott tevékenységekre, ilyennek tekinthető napkollektoros rendszerek telepítése, illetve ezen belül támogatott a napsugárzás energiatartalmát felvevő berendezés és kapcsolódó szerkezeti- és tartóelemek beszerzése és telepítése, az épületgépészeti rendszerhez való kapcsolódáshoz, rendszerben működéshez szükséges eszközök, berendezések vásárlása és telepítése.

Fejleszthető terület a brikett, pellet, faapríték és faelgázosító kazánrendszerek kiépítése, támogatott a mezőgazdasági fő és melléktermék, kertészeti melléktermék, energianövény, erdészeti fő és melléktermék, faipari és egyéb ipari hulladék és melléktermék vagy ezek vegyes felhasználására alkalmas rendszer beszerzése és telepítése épületgépészeti rendszerhez való kapcsolódás esetén. Támogatottnak minősül biomassza kazán vásárlása és telepítése, a kazánhoz kapcsolódó gépészeti elemek a szekunder csonkjáig.

Telepíthetőek napelemes rendszerek villamosenergia termelése céljából, ebben az esetben a rendszer névleges teljesítményének el kell érnie a 15 kWp-t. A rendszer telepítéséhez szükséges tartó elemek is elszámolható költségeknek minősülnek, azonban a napelemes rendszernek az érintett épület tetején kell elhelyezkednie.

A hőszivattyús rendszerek három típusára pályázhatnak az érdeklődők: földhő-víz szivattyús, víz-víz hőszivattyús, illetve levegő-víz hőszivattyús rendszerek kiépítésére van lehetőség.

A már meglévő épületek energiahatékonyságának növelése is kitűzött cél, ebben az esetben javíthatóak a hőtechnikai adottságok, mint például hőszigetelés, fűtési és meleg víz rendszerek korszerűsítése, valamint a kültéri és beltéri világítás felújítása.

A megpályázható összegek 3 és 100 millió forint között mozognak, a támogatási intenzitás pedig 55%.

Ezen pályázat „kistestvérének” tekinthető a „Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-kis- és középvállalkozásoknak” tender, amely egy vissza nem térítendő támogatást takar. Ebben az esetben a pályázható összes 1-3 millió forintig terjed, azonban a támogatási intenzitás elérheti akár a 100%-t is, ha minden kritériumnak megfelel a vállalkozás.

Ha szeretne többet megtudni erről a lehetőségről, ide kattintva elolvashatja az erről írt cikkünket.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, az alábbi módokon veheti fel velünk a kapcsolatot:

☎ +36 70 492 5411

? info@gwconsulting.hu

Goodwill Consulting Kft. – Információból fejlesztés, a fejlesztésből siker

Korábbi cikkek
napelemepitoipari-palyazat-2019