Energetikai beruházások – pénztárcabarát megoldás

 Kategória: Finanszírozás

Lehetséges, hogy Ön is volt már olyan helyzetben, hogy az energia számlák alján szereplő összeget szívesebben látta volna a hónap végi összesítésnél a legyártott termékek számánál. A jó hír az, hogy – noha a két számot nem tudjuk megcserélni – az előbbi energetikai beruházásokkal csökkenthető!

Energetikai beruházások – ezért érik meg vállalkozásának

Amennyiben energetikai beruházásokat valósít meg, annak számos közvetett és közvetlen pozitív hatása van. Egyrészt számos környezeti előnnyel jár – például a káros gázok kibocsátása visszaszorul, csökken az üvegházhatás.

Másrészt ezen fejlesztésekkel lecsökkentheti saját vállalkozása energiaszámláit, általános költségeit egyaránt. Ezzel párhuzamosan javulhat versenyképessége, ami potenciálisan nagyobb piaci részesedést eredményezhet, mind a hazai, mind pedig a külföldi piacokon, hiszen a megspórolt összeget egyéb fejlesztésekre tudja fordítani.

Természetesen számolni kell azzal is, hogy az energetikai beruházások – a megnövekedett beruházási költségek miatt – okozhatnak versenyképességi kihívásokat, ezért is fontos, hogy mielőtt belevágunk, megismerkedjünk a finanszírozási lehetőségekkel.

Energiahatékonyság akár fél áron – pályázatból

A vidéki vállalkozások számára hosszabbított határidővel, 2019. március 27-ig elérhető egy pályázat, ami akár 50%-os támogatást is biztosít, amennyiben szeretnénk energiahatékonyságunkat növelni.

A felhívásra minden olyan mikro-, kis- és középvállalkozás pályázhat, amely a konvergencia régióiban helyezkedik el, rendelkezik egy lezárt üzleti évvel, éves statisztikai létszáma pedig 1 fő volt. Olyan épületek korszerűsítéséhez igényelhető támogatás, amelynek fejlesztése egyértelműen igazolható energia-megtakarítást eredményez, csökkenti hazánk üvegházhatású gáz-kibocsátását, 2013. december 31-ig kiadott építési engedéllyel rendelkezik, valamint nem esett át eddig semmilyen energiahatékonysági beruházáson.

Támogatható tevékenységek közé tartozik az épületek hőtechnikai adottságainak javítása (szigetelés, árnyékolás technika), fűtési, hűtési és használati melegvíz rendszerek korszerűsítése, valamint bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékossá alakítása. Mindezek mellett pedig a megújuló energiaforrásokat is igénybe vehetjük, tehát telepíthetünk napelemes vagy napkollektoros rendszereket, brikett, pellett, faapríték kazánrendszert építhetünk ki, vagy hőszivattyús rendszereket is alkalmazhatunk.

Minimum 1,5 millió forint, maximum 100 millió forint igényelhető, és mint ahogy írtuk, akár 50%-os támogatás is kapható, így fél áron is megvalósíthatjuk a kigondolt beruházásunkat.

Mint látható, a fent említett pályázat komplex fejlesztéseket támogat, tehát nem igényelhető támogatás vagy csak világításkorszerűsítésre, vagy csak napelemes rendszer telepítésére. Ugyanakkor információk szerint hamarosan érkezik majd egy olyan felhívás, amely keretei között lehetséges lesz csupán megújuló energiaforrású rendszerek telepítésére pályázni.

Tapasztalataink

Ez egy régebb óta nyitva álló lehetőség, éppen ezért számos projekttel találkoztunk már ebben a témában. Összegezve tapasztalatainkat és a leggyakoribb hibákat, azt tudjuk tanácsolni, hogy a projekt megtervezését időben érdemes elkezdeni, hiszen számos műszaki dokumentáció, árajánlatok, mérések szükségesek a pályázati anyaghoz. Sokszor merült fel a kérdés, hogy lehet-e bérelt ingatlanon véghezvinni a beruházást – nem, az épületnek saját tulajdonban kell állnia. Sokszor bukott el azon a projekt, hogy az építmény nem rendelkezett a megadott időpontig hatályos építési engedéllyel, valamint azon is, hogy végeztek már rajta energetikai beruházásokat, tehát egy kicserélt nyílászáró is már rossz pont lehet.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, töltse ki adatlapunkat

ide kattintva,

és kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot!

Goodwill Consulting Kft. – Információból fejlesztés, a fejlesztésből siker

Korábbi cikkek
kamatmentes-hitelKözép-magyarországi