Iránytű a Kisfaludy Program lehetőségei között

 Kategória: Finanszírozás

Akik bármilyen téren érdekeltek a turisztika világában, bizonyára ismerik a Kisfaludy Program pályázati lehetőségeit. A pályázatok mellett azonban elérhetővé vált a Kisfaludy Hitelprogram is, mely felhasználható önálló finanszírozására, vagy akár a pályázatokon nyert támogatás kiegészítéseként. Reméljük, hogy cikkünk egy iránytű lehet a program labirintusában!

A program hazánkban megvalósuló turisztikai beruházások finanszírozásával elsősorban a hazai kereskedelmi szálláshelyek és vendéglátóhelyek szolgáltatásainak fejlesztését, meglévő kapacitásuk bővítését, új kapacitás létrehozását, kihasználtságuk javítását, illetve új turisztikai attrakciók létrehozását, rendezvények szervezését segíti elő.

Az összes alább olvasható programkiírásra érvényes, hogy a főbb támogatható tevékenységek mellett forrás igényelhető még például, az épületek energia hatékony működését javító beruházásokra, akadálymentesítésre.

Szeretnénk, ha mindenki a neki legmegfelelőbb kiírást tudná választani, így egy kis segítséggel szolgálunk, és mutatjuk az összehasonlítást. Célunk, hogy segítsünk eligazodni Önnek a Kisfaludy Program (a továbbiakban általunk rövidítve: KP) változatai között és megtalálni azt a lehetőséget, amelyik kifejezetten megfelelő a fejlesztése megvalósításához.

Először is különbséget kell tennünk abban, hogy a pályázó panzió vagy szálloda, meglévő, vagy új létesítmény építését tervezzük.

Mit ajánlunk szállodáknak?

Amennyiben meglévő szállodáról beszélünk, akkor két lehetőség jöhet szóba: a KP – Szállodafejlesztés és a Kisfaludy Hitelprogram. A Szállodafejlesztés pályázat egy nagyon jó kiírás, de sajnos csak kiemelt területeken alkalmazható: Tokaj, Tisza-tó és a Nyírség területén. Fontos továbbá, hogy a támogatási igény benyújtásakor működési engedéllyel kell rendelkeznünk, valamint a HOTELSTARS UNION egységes HOTELSTARS szállodai minősítési rendszerben minősített szálláshelynek kell számítanunk. Szálláshely kategóriába, a maximum 200 szobával rendelkező szolgáltatók sorolhatóak, a támogatás intenzitása 70% és az elnyerhető összeg 16 – 500 millió forint között mozoghat.

A Kisfaludy Hitelprogram a másik megoldás a meglévő szálloda felújítására. Amennyiben meglévő turisztikai kapacitását szeretné fejleszteni, minimum 10 millió, maximum 500 millió forint igényelhető. A kamat 3 havi EURIBOR + RKV1* + legfeljebb 2,5%/év. (*RKV1 az MFB refinanszírozási kamatfelár mértéke, amely évente változó, 2017. évben a mértéke 0,7%/év.)

Panziók sem maradhatnak ki

Folytassuk azzal az esettel, amikor meglévő panzió szeretne támogatást vagy hitelt igényelni. Számukra a KP – panziók fejlesztése és a Kisfaludy Hitelprogram című változatok kerülhetnek fókuszba.

Fontos, hogy olyan szálláshelyek juthatnak forráshoz, amelyek a támogatási igény benyújtásakor panzió besorolású működési engedéllyel rendelkeznek. A támogatás intenzitása 70%, szobánként maximum 5 millió forint nyerhető el. Amennyiben kapacitásbővítés keretében új szoba kerül kialakításra, szobánként 7,5 millió forint számolható el. Maximum 60 millió forint igényelhető. Budapesten elhelyezkedő szálláshelyek sajnos a KP panzió fejlesztési kiírásában nem indulhatnak, de van esélyük hitel felvételére és a fejlesztés megvalósítására.

Szálláshely létesítést is támogat a Kisfaludy Program?

További eset lehet, ha Ön új szállodát vagy panziót szeretne építeni. Ebben az esetben is megfelelő döntés a Kisfaludy Hitelprogram igénybe vétele, sőt mondhatjuk, hogy ez adja a majdnem minden szálláshely üzemeltető számra megléphető megoldást, országszerte.

Új szálloda építése pályázattal a KP – szálláshelyek létesítése című felhívásban is elérhető, ez vissza nem térítendő támogatást nyújt, minimum 250 millió Ft, maximum 3 milliárd Ft között. A felhívás keretében viszont a kiemelt turisztikai fejlesztési térségek szálláshelyeihez kapcsolódó projektek támogathatóak, ennek értelmében Tokaj, a Felső-Tisza és a Nyírség szállásai pályázhatnak, így ha az Ön elképzelései nem ezekre a területekre korlátozódnak, akkor sajnos nem tudja ezt a kiírást választani. Ugyanez igaz az új panzió építésére, amelynél 25 és 315 millió Ft között lehet pályázni, de a területi korlátozás szintén adott.

Egyéb, a Kisfaludy Program kiírásait kifejtő cikkünkről itt olvashat bővebben!

Fontosnak tartottuk, hogy legyen a kezében egy lényegi összehasonlítás, mely egy iránytű lehet, és segíti Önt a fejlesztési terv kigondolásában!

Ugye meghoztuk a kedvét a fejlesztésre? Vágjunk bele együtt!

Az ötletem megvan, kezdjünk bele!

A koncepció megalkotásától a pályázat vagy hitelkérelem leadásán keresztül a projektzárásig a segítségére lehetünk!

Goodwill Consulting Kft.

Információ első kézből – mert a fejlesztés kulcsát mi adjuk.

Korábbi cikkek
energetikai-palyazatokleader-palyazatok