Hogyan pályázzak? Összeszedtük Önnek a legfontosabb kiindulópontokat!

 Kategória: Finanszírozás

Hogyan pályázzak? Ez a kérdés már biztosan sok fejlődni vágyó cégvezető fejében megfogalmazódott. Sokakat érdekel, hogy milyen feltételei vannak annak, ha egy vállalkozás pályázatot szeretne benyújtani

Általános feltétel hogy,

– nem állhat csődeljárás alatt,

– nem lehet munkaügyi bírsága,

– nem lehet NAV tartozása,

– egy főt minimum kell foglalkoztatnia,

– valamint, saját tőkéje nem lehet alacsonyabb, mint a jogszabályban előírt mérték, amely jelenleg 3 millió Ft.

 

A további feltételek mindig az aktuális pályázat kiírásában találhatóak meg, például megkötések vonatkozhatnak a vállalkozása tevékenységi körére, előző éves árbevételére, mérlegfőösszegre, létszámára, valamint arra is, hogy hol található vállalkozása székhelye, telephelye.

 

A létszám és az árbevétel mértékétől függ, hogy egy társaság mikro-, kis-, közép-, vagy nagyvállalatnak minősül, ami azért fontos, mert a pályázók körét ilyen szinten is meghatározzák. Az értékhatárok a következőek:

– mikrovállalkozás: amelynek létszáma kevesebb, mint 10 fő, és árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a 2 millió Eurót.

– kisvállalkozás: amelynek létszáma kevesebb, mint 50 fő, és árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a 10 millió Eurót.

– középvállalkozás: létszáma kevesebb, mint 250 fő, és árbevétele nem haladja meg az 50 millió Eurót vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a 43 millió Eurót.

– nagyvállalkozás: létszáma több, mint 250 fő, és árbevétele meghaladja az 50 millió Eurót vagy mérlegfőösszege a 43 millió Eurót.

 

Egy vállalkozás besorolása akkor változik, ha két egymást követő évben produkálja a magasabb vagy alacsonyabb státusz mutatóit.

A telephely, székhely kapcsán többekben felmerülhet, hogy amennyiben Pest megyei a vállalkozás, és nincs vidéki telephelyük van-e számukra még pályázati lehetőség? A Pest megyei és a Budapesti cégek számára a VEKOP (Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program ) nyújthat lehetőségeket. Ezek a kiírások általában nagyon hasonlítanak a GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, vidéki vállalkozásoknak) pályázataira, hasonló tevékenységeket támogatnak, noha kevesebb összeggel és intenzitással.

 

Érdekes lehet továbbá, hogy külföldön bejegyzett, külföldi tulajdonú cégek is pályázhatnak, amennyiben Magyarországon rendelkeznek bejegyzett telephellyel, ahol a beruházást szeretnék eszközölni.

Hogyan pályázzak visszatérítendő támogatásra?

Ha van olyan fejlesztési igénye, amelyet a jelenlegi kiírások szerint nem tudna vissza nem térítendő támogatásból (VNT) finanszírozni, akkor sincs minden veszve, ugyanis megjelentek a visszatérítendő támogatások (VT), vagyis hitelek is, melyeket szintén EU-s forrásból finanszíroznak. Vannak hitelprogramok, amelyek 0%-os kamatozású hiteleket biztosítanak mind a GINOP-ban, mind a VEKOP-ban. Mindezek mellett elérhetőek a hitellel kombinált pályázati kiírások is, amelynél nem csak VNT támogatást igényelhetünk, hanem VT hitelt is.

Ha Önnek is van kérdése, kattintson ide!

Amennyiben konkrét fejlesztési igénye van, keressen minket a +36 1 321 1173-as telefonszámon, vagy az info@gwconsulting.hu e-mail címen!

 

Korábbi cikkek
településfejlesztési pályázatok