Könnyített pályázati rendszer

 Kategória: Finanszírozás

A 2015-ös év sok változást tartogatott és tartogat még a pályázóknak, mely változások nagyban megkönnyítik a támogatások lehívását.

Sok pályázat esetében visszatérítendő támogatásra számíthat a pályázó, melynek köszönhetően hitellel kombinált kiírások keretében pályázhatnak az érdeklődők.

Ugyanakkor halasztott önerő felhasználását teszik lehetővé, ami azt jelenti, hogy a teljes önerőt csak a projekt befejezéséig kell felhasználni, nem szükséges a teljes önerőnek a projekt indulásakor rendelkezésre állni. Korábban a fenntartási időszak 3 évében is szükséges volt biztosíték nyújtása, de ez hátrányt jelentett például egy másik hitel igénylésének esetében, mert nem tudtak fedezetet nyújtani. Fontos megemlíteni, hogy könnyítettek a biztosítéknyújtási kötelezettségeken, így a vállalkozások likviditása stabil marad, vagy növekszik.

Az elektronikus pályáztatás is jelentős könnyítést és gyorsítást jelent a pályáztatás területén. A 2014-es év őszétől ugyanis elindult a FAIR, vagyis a Fejlesztéspolitikai Adatbázis és Információs Rendszer, amely a pályázatok elektronikus ügyintézési felülete. Ez az egységes rendszer segít abban, hogy egyetlen, személyre szabott felületen kezelhessék a pályázók a projektekhez kapcsolódó feladatokat. A legnagyobb újítása az, hogy összeköttetésben áll néhány közhiteles adatbázissal (így például a NAV, Cégbíróság, Földhivatal), így ezek segítségével a pályázó automatikusan tudja lekérni elektronikus úton a szükséges dokumentumokat. A felület külső, fizetett segítség nélküli pályázást tesz lehetővé, és a korábbi 600 adatmező helyett 300-ra csökkentették a kitöltendő felületeket.

Érdemes megemlíteni, hogy ebben a pályázati időszakban a kiírások szakaszos megjelentetését tervezik, így sokkal kiszámíthatóbbá válik a pályázati rendszer.

 

Korábbi cikkek